Szanowni Rodzice!
Żywienie dzieci w naszym przedszkolu oparte jest na zasadach zdrowego żywienia, a jego produkcja odbywa się zgodnie z procedurami zawartymi w systemie HACCP.
A oto kilka istotnych informacji:
- Na życzenie dzieci, podawana jest woda mineralna niskonasycona CO2 , gotowana z miętą i cytryną lub herbata z miodem i cytryną.
- W jadłospisie dekadowym znajdują się:
– alergeny – wpisane obok nazwy potrawy (dokładny opis znajduje się nad jadłospisem i u intendenta)
– średnia ilość kalorii w jednej porcji zestawu obiadowego (szczegółowy opis produktów oraz wartości odżywczych do wglądu u intendentki)
– warzywa mieszane* – mogą zawierać: marchew, pietruszka, seler, por,
– kompot mieszany** – może zawierać: aronię, śliwki, truskawki, porzeczkę czarną lub czerwoną, agrest, wiśnie lub rabarbar.
Z przyczyn losowych istnieje możliwość zmiany jadłospisu.
- Do potraw dodawane są wyłącznie naturalne przyprawy; pietruszka zielona, lubczyk, koperek, czosnek, kminek, bazylia, oregano, cynamon, cytryna, pieprz czarny, curry, papryka słodka, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie.
Stwierdzone alergie dziecka należy zgłaszać do intendenta (ksero zaświadczenia od lekarza lub oświadczenie rodzica) – tylko na takiej podstawie produkt zostanie wyeliminowany z diety dziecka.
Intendent Magdalena Figiel